Meteen naar de inhoud
Home » SEO-Blog » SEO introductie voor beginners

SEO introductie voor beginners

Seo-kennis

SEO introductie voor beginners

Deze SEO introductie voor beginners gaat in op:

‘Wat betekent SEO?’ en

‘Wat kan ik met SEO?’

Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt duidelijk gemaakt wat de SEO voorwaarden van Google zijn.

Betekenis SEO

SEO staat voor Search-Engine-Optimization, oftewel ‘zoekmachine-optimalisatie’.

SEO is de activiteit om het bezoek aan je website op een kwantitatieve -en kwalitatieve wijze te verbeteren, door organische zoekresultaten.

Met organisch wordt hier ‘onbetaald’, of gratis bedoeld.

Wat kun je met SEO

Met SEO kun je het verkeer naar je website op een positieve manier manipuleren. Niet alleen cumulatief, maar dus ook kwalitatief. Dat betekent dat je bezoekers werkelijk geïnteresseerde potentiele kopers zijn.

Is SEO moeilijk?

SEO is niet moeilijk. Je gaat al gauw resultaten zien.

SEO is wel veelomvattend. Als je SEO wilt leren, ga dan met een gezonde dosis geduld aan de slag en laat je niet afschrikken door de moeilijke SEO termen.

Heb je een bedrijf dat het overgrote deel van de omzet een deel van het jaar haalt? Pak SEO dan op in het wat rustiger deel van het jaar.

Daarmee komen we aan het volgende aspect: Tijd.

Kost SEO veel tijd?

SEO bevat veel aspecten en als je nieuw met de materie bent, dan is het raadzaam hier wel de tijd voor te nemen. Voordat je met de uitvoering begint, kun je het beste wel eerst de basis leren.

Dat houdt in dat je veel artikelen leest zoals dit artikel ‘SEO introductie voor beginners 2021’, maar ook dat je veel filmpjes bekijkt en podcasts over SEO beluisterd.

Hier is een artikel van Google zelf over SEO. Dit SEO artikel is bedoeld voor webmasters en niet voor beginners, maar je pikt er toch je graantje van mee.

Als ik zelf voor een dergelijk taak sta, dan ga ik gewoon beginnen. Ik probeer niet alles meteen te begrijpen en ik lees gewoon door.

Naarmate je vaker van méér verschillende bronnen (media) dezelfde SEO kennis krijgt voorgeschoteld, valt het kwartje vanzelf.

seokennis.nl

Nu even bekijken waar de zoekmachine op let als het onze website bekijkt.

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een stukje software waarmee je op het internet, informatie over bepaalde onderwerpen kunt vinden. Bekende zoekmachines zijn bijvoorbeeld Google Chrome, Bing van Microsoft en Safari van Apple.

Op het WWW (wereldwijde internet) staan 1,7 miljard websites. Iedereen wil graag dat in die massa, zijn of haar website opvalt en gevonden wordt. Voor zakelijke redenen of privé.

Hoe zorg je dat jouw website gevonden wordt tussen al die andere miljoenen websites?

Juist ja!

SEO introductie voor beginners 2021

Basisprincipes van een zoekmachine

Een zoekmachine is een makelaar in vraag en aanbod van online content en verschaft de gevraagde informatie in de vorm van resultaten pagina’s (SERP’s).

seokennis.nl

Jouw website is onderdeel van het aanbod en als zodanig dient de zoekmachine te weten waar jouw website past in de berg van informatie.

Zoekmachine vriendelijk

Om dit te bereiken moet je website ‘vriendelijk’ zijn voor zoekmachines zodat het je site goed kan ‘crawlen’. Dat wil zeggen dat het alle facetten van je website goed in kaart kan brengen (indexeren).

Zoekwoorden geoptimaliseerd

Een onderdeel van dit ‘zoekmachine-vriendelijk’ zijn, is dat je duidelijk bent in wat je doet en verkoopt, zodat de zoekmachine je onderwerpen kan categoriseren. Eenduidigheid of consistentie zijn hier de sleutelwoorden.

Compelling content

Verder moet de informatie op je website actueel zijn en regelmatig ververst. Google archiveert websites waar nauwelijks iets aan verandert als ‘stale’. De vertaling naar het Nederlands zegt genoeg: Oud, muf, afgezaagd, bedompt, enzovoort.

Samenvattend kunnen we stellen dat je website integrerend moet zijn; boeiend, nieuw, fris, creatief, meeslepend, onweerstaanbaar, aangrijpend, enzovoort.

UX en navigatie

Het voorgaande moet eraan bijdragen dat je je online bezoeker een ‘onvergetelijke’ fantastische ervaring biedt van je website. Alles ziet er goed uit, zit logisch in elkaar en je producten en diensten zijn eenvoudig te vinden. (UX en navigatie)

Call to Action

Je potentiele klant is zo onder de indruk dat hij gelijk al wil bestellen via jouw makkelijk te activeren ‘bestel nu’ optie (Call to Action).

SEO aspecten

  1. Zoekwoorden optimalisatie
  2. Je website zoekmachine vriendelijk maken
  3. Link building
  4. Marketing van je website

1. Zoekwoorden optimalisatie

Zoekwoorden optimalisatie is hierboven al besproken. Mocht je klaar zijn om dit aspect aan te pakken en nu aan de slag willen, kun je op onze SEO-zoekwoorden pagina alle informatie vinden.

2. Je website zoekmachine vriendelijk maken

Eerder op deze pagina al de voorwaarden besproken. Op SEO-stappenplan kun je nog meer informatie en links vinden, onder andere om fouten op je website op te sporen, de downloadsnelheid te meten, enzovoort.

3. Link-building

Link-building is de activiteit die ertoe dient om andere websites zover te krijgen dat die naar jouw linken. De kortste klap is om je familie, vrienden en kennissen te vragen om naar jouw website te linken.

Verder kun je vanaf je andere social media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube en Instagram zelf links naar je website verzorgen.

Heb je een blog, vlog of misschien wel een podcast, bouw dan ook daar links naar je website in.

Het spreekt voor zich dat links van vooraanstaande websites een groter aandeel in je web autoriteit hebben, dan die van een Facebook chat. Alle beetjes helpen!

4. Marketing van je website

Onder digitale marketing vallen alle activiteiten die je onderneemt om meer kwalitatief hoogwaardig publiek naar je website te trekken.

Niet alleen link-building is een belangrijk onderdeel van digitale marketing, maar ook de andere SEO activiteiten, SEA, SEM, SMM, blogs, vlogs, video’s op YouTube, enzovoort.

Nawoord

Hopelijk vond je dit artikel ‘SEO introductie voor beginners 2021’ goed en heb je er wat van opgestoken. Op seokennis.nl vind je nog veel meer informatie en bovendien volgen hier op de blog nog veel meer SEO artikelen.

Heb je een vraag of wil je wat anders kwijt?

Laat het me weten!

Alle rechten voorbehouden 2021-05
Ron Koning
https://www.seokennis.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.